Güncel SUT 2018 – Değişiklik Tebliği İşlenmiş SUT 2013 – En Son Hali

Her hukuk devletinde olduğu gibi, ülkemizde de sosyal yaşam kimi mevzuatlar ile koruma altına alınmış veya kurallara bağlanmıştır. Karmaşık hukuk sistemimizdeki bu mevzuatlar hemen her alanda karşımıza çıkmaktadır. Bu mevzuatlar, yaşamın doğası gerek değiştirilebilir, güncelleştirilebilir ve tamamen ortadan kaldırılabilir. Sağlık alanındaki mevzuatlar arasında en önemli olanlardan biri, hiç şüphesiz Sağlık Uygulama Tebliği olarak adlandırılandır.

Hülâsa etmek gerekirse, kısaca SUT olarak adlandırılan bu mevzuat 5502 Sayılı SGK Kanunu’na mâtuf olarak devletin sağlık sahasındaki uygulamaları düzenlemektedir. Bu düzenlemeler içerisine fiyatlandırma, uygulama esasları gibi ayrıntılar da girmektedir. Güncel SUT tebliğleri, Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği’nde belirlenen hükümler muvâzenesinde yayınlanmaktadır. Mevzuatta en önemli addedilebilecek konular; GSS’li ya da bakmaya mükellef olunan şahısların, sigorta kurumunca finanse edilen sağlık uygulamaları, yol giderleri ve refakatçi ücretleri gibi hizmetlerden ne şekilde ve ne miktarda yararlanabilecekleri hususudur. Bu düzenleme, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından gerçekleştirilen çalışma neticesinde belirlenen bedeller doğrultusunda yayınlanır.
Hastane dâhilinde hastalara yapılan müdahale, hizmet ve tüm işlemler bu tebliğde yer almaktadır. Aynı zamanda tebliğde, ifa edilen hizmet ve sunulan mâlzeme fiyatlarının da hangi şartlarda uygulanabileceği belli kurallara bağlanmıştır. Bu bakımdan işleyiş şu şekildedir: hastalar, hastaneden hizmet alınca dosyaları SGK’ye faturalandırılır ve faturalandırma sürecinde güncel SUT kuralları uygulanır. Nitekim sigorta kurumu da hastaneye, bu kurallar doğrultusunda ödeme yapar.
Mevzuattaki terminolojide sıklıkla kullanılan SUT kodunun anlamı ise, tebliğde yer alan her hizmet ve mâlzemeye bir kodlandırma sisteminin getirilmesidir. Böylece her işin kendine has bir kodu bulunmaktadır. Bu kodların esas amacı, sistemin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini ve herhangi bir nâkıslığa imkân vermeden yanlış fiyatlandırmanın önüne geçmektir. Bu kodlar, ülke genelinde bulunan devlet ve özel tüm hastanelerde aynıdır.
Sürekli güncellenen SUT 2018 yılında da birçok konuda düzenleme ya da değişiklik getirecektir. Bu düzenlemeler arasında; katılım payları, diş tedavileri, sağlık hizmetine ait detaylar, tıbbi malzemelerin elde edilmesi, yurtdışında görülen tedaviler, acil sağlık hizmetleri, kan bedelinin ödenmesi, eczanelerden ilaç temini ve faturalarının düzenlenmesi, faturalandırma ve ödeme işlemleri gibi sosyal sağlık sahalarını ilgilendiren hemen her konuya ait kurallar bulunmaktadır.
SUT 2018 mevzuatında da, yukarıda açıklandığı gibi değişen şartlar ve gelişen olaylar karşısında tebliğ yenilenecek ve kamuoyuna sunulacaktır.

  Hemen Buraya Tıklayarak İndirin.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

insizyonel biyopsi

İnsizyonel Biyopsi Nedir? Faydaları, Zararları ve Riskleri Nelerdir?

İnsizyonel Biyopsi Nedir? İnsizyonel Biyopsi, cerrahi yollar ile vücuttan gerekli miktarda deri parçasının alınması işlemidir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir