Siroz Çeşitleri Nelerdir? Kaç Tür Karaciğer Sirozu Vardır?

Siroz çeşitleri ile ilgili bu yazımızda siroz hastalığının kaç alt tipi olduğunu detaylı olarak inceleyeceğiz. İnternet ortamında siroz tipleri, siroz türleri, siroz kaç çeşittir, kaç çeşit siroz vardır gibi aramalar yapıldığını ve bu aramaların cevapsız kaldığını gördüm. Şimdi vücudumuzun en temel organlarından biri olan karaciğeri etkileyen sirozun çeşitlerine geçelim.

Alkolik Siroz

Alkol alışkanlığı olan her 10 kişiden 1 tanesinde siroz gelişmektedir. Uzun yıllar boyunca düzenli olarak alkol almış ve sağlıklı olarak beslenemeyen bireylerde alkolik siroz gelişme olasılığı diğer bireylere göre çok yüksektir. Uzun yıllar kullanılan alkol, karaciğere ufak ufak zarara vermekte ve bir süre sonra geri dönüşü olmayan evrelere gelebilmektedir. Bu noktada diğer sirozlardan ayrılan yönü kişilerin farkında olmadan yavaş yavaş yakalanmalarıdır. Genellikle 30- 50 yaş aralığında başlangıç gösterip 50 li yaşlarda tanı almaktadır. Bu hastalığın ortaya çıkması için illa sarhoş olmak gerekmez. DÜzenli olarak alınan alkol her zaman en büyük risk faktörüdür.   Alkolik siroz tedavisi öncelikle alkolü bırakarak başlamalıdır.

Bilier Siroz

Karaciğerle bağlantılı olan safra yolları ve safra kesesi ile ilgili problemlerin zemin hazırladığı siroz tipine verilen isimdir.  Diğer siroz türlerine oranla daha farklı belirtiler gösterir.

Atrofik Siroz

Diğer siroz türlerine göre az görülen karaciğerin boyutlarında küçülme ile seyreden bir  türdür.

Kardiyak Siroz

Kalp rahatsızlıklarının karaciğer etkilemesi neticesinde ortaya çıkan ve oldukça nadir görülen siroz tiplerinden birisidir.

Kriptojenik Siroz

Erken evre kriptojenik siroz genellikle belirti vermediğinden tanı almaz. Tam olarak oluşum mekanizması bilinmemektedir. Zamanla portal hipertansiyon ortaya çıkmasına veya diyabet oluşumuna sebebiyet verebilir. Siroz için kriptojenik denilebilmesi için diğer tüm siroz çeşitlerinin ekarte edilmiş olması gerekir.
Bilinen diğer siroz türleri ise :

  • Laennec Sirozu
  • Makronodüler Siroz
  • Metabolik Siroz
Başka bir yazıda görüşmek üzere hoşça kalın.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Ağız Kokusu

Ağız Kokusu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ağız kokusu insanların son derece rahatsız olduğu bir durum olarak kabul edilmektedir. Bu soruna bağlı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir