Kızamıkçık Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde en fazla görülen bulaşıcı hastalıklardan biri de kızamıkçık hastalığıdır. Bazı nedenlere bağlı olarak meydana gelebilen kızamıkçık hastalığı taşıdığı olumsuz riskleri nedeniyle henüz ilk belirtilerinin görülmesi durumunda hemen doktora başvurulmasını gerektiren önemli bir hastalıktır. Daha çok çocuklarda etkilerini gösterebilen kızamıkçık hastalığı yetişkinlerde de görülebilmektedir. Bazı belirtileri ile kızamık hastalığı ile benzerlik gösterebilen kızamıkçık hastalığının tedavisi oldukça basit ve kısa sürelidir.

Uzun süreli olarak etkili olduğunda iş ve sosyal aktivitelerin de olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilen kızamıkçık hastalığı ayrıca Dünya Sağlık Örgütü kuruluşunun da bulaşıcı hastalıklar listesinde yer almaktadır. Peki ciddi bir bulaşıcı hastalık olarak görülen kızamıkçık hastalığı nedir belirtileri ve nedenleri nelerdir dilerseniz makalemizin de ana konusu olan bu sorularımızın cevaplarını ilgili uzmanlardan derlediğimiz genel bilgiler doğrultusunda sizlere bilgiler sunalım. İlk olarak kızamıkçık hastalığının genel tanımlaması hakkında sizlere bilgiler sunalım.

Kızamıkçık Hastalığı Nedir? 

Kızamıkçık hastalığı diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi bakterilere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Daha çok ilkbahar ve kış aylarında etkilerini gösteren kızamıkçık hastalığı tedavi edilemediği takdirde ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.

Kızamıkçık Hastalığının Başlıca Belirtileri Nelerdir? 

Kızamıkçık hastalığının genel tanımlaması hakkında sizlere bilgiler sunduktan sonra şimdi de başlıca belirtilerinin neler olduğu hakkında bilgiler sunalım. Kızamıkçık hastalığının özellikle de deri döküntüsü belirtisi ile kızamık hastalığı ile aynı belirtilere sahip olabildiği uzmanlarca belirtilmektedir. Dolaysıyla kızamık hastalığında olduğu gibi kızamıkçık hastalığında da deri döküntüsü belirtisi kendini gösterebilmektedir. Kızamıkçık hastalığının başlıca belirtileri şunlardır;

  • Ateş: Kızamıkçık hastalığının başlıca belirtilerinden olan ateşlenme belirtisi hastalığın etkileri ile birlikte ortaya çıkan en önemli belirtilerdendir. 
  • Halsizlik: Kızamıkçık hastalığının başlıca belirtilerinden biri de halsizliktir. Hastalığın etkilerini göstermesi ile birlikte ortaya çıkan halsizlik belirtisi genellikle uzun süreli olarak devam edebilmektedir. 
  • Kafa ve kulak kısmının hemen arka kısmında yer alan lenf bezlerinde şişme oluşması: Kızamıkçık hastalığının başlıca belirtilerinden biri de kafa ve kulak bölgesinin hemen arka kısmında yer alan lenf bezlerinin şişmesidir. Kızamıkçık hastalığının ilk etkileri ile birlikte ortaya çıkabilen bu önemli belirti hastalığın tedavi sürecine kadar etkisini sürdürebilmektedir. 
  • Ağız içerisinde yaralar: Kızamıkçık hastalığının önemli belirtilerinden biri de ağız içerisinde daire biçiminde küçük çaplı yaraların oluşmasıdır. Genellikle ağrısız olabilen ağız içi yaraları bazı durumlarda ağrılı bir şekilde etkilerini gösterebilmektedir.

Kızamıkçık Hastalığının Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır? 

Kızamıkçık hastalığının tedavi sürecinde en uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi açısından teşhis sürecinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Kızamıkçık hastalığının teşhis sürecinde başvurulan yöntemler ise şunlardır; 
  • Fiziki muayene: Kızamıkçık hastalığının teşhis sürecinde ilk hasta ilgili doktor tarafından detaylı olarak fiziki muayeneden geçirilmektedir. 
  • İdrar tahlilleri: Fiziki muayene sonrasında hemen idrar tahllileri yapılarak bu sayede ilk günden hastalığa neden olan bakterinin tespiti kolaylıkla gerçekleştirilmektedir.

Kızamıkçık Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Kızamıkçık hastalığının tedavisinde genellikle ateş düşürücüler ve eklem ve baş ağrılarının giderilmesi açısından analjezikler gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Genellikle ev ortamında tedavisi yapılan kızamıkçık hastalığı bazı durumlarda hastane yatışını da gerektirebilmektedir. 

Kızamıkçık Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir? 

Kızamıkçık hastalığından korunmanın en önemli yolu kızamıkçık aşısının yaptırılmasıdır. İlgili doktor tarafından gerçekleştirilen kızamıkçık aşısı kızamıkçık hastalığından % 95 oranında korunma sağlamaktadır. 15 aylıktan büyük çocuklara da kolaylıkla uygulanabilen kızamıkçık aşısı vücudun bakterilere karşı savunma potansiyelini oldukça güçlendirdiğinden kızamıkçık hastalığına karşı da oldukça yüksek seviyede koruma sağlamaktadır. Kızamıkçık hastalığından korunma yolları hakkında da sizlere bilgiler sunduktan sonra kızamıkçık hastalığı nedir belirtileri ve nedenleri nelerdir hakkındaki makalemizi burada tamamlamaktayız. Kızamıkçık hastalığının ciddi bir bulaşıcı hastalık olduğunu ve belirtilerinin görülmesi durumunda hemen doktora başvurulması gerektiğini tekrar belirtmekte faydalar görmekteyiz. Sağlıklı günler dileriz. Not: Makale bilgilendirme içeriklidir. Reçete değildir. Kızamıkçık hastalığının belirtilerinde hemen doktora başvurulmalıdır.
Yararlandığımız Kaynaklar :  https://doktordanhaberler.com/heyet-raporu/

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

lokoplaki nedir

Lökoplaki Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tanısı, Risk Faktörleri ve Tedavisi

Lökoplaki Nedir? Lökoplaki, dilinizde kalın ve beyaz lekelerin ve ağzınızın astarının oluştuğu bir durumdur. Sigara …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir