Larsen Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Larsen sendromu vücudun birçok bölgesinin gelişimini etkileyen çok nadir bir genetik bozukluktur. Sendrom ilk olarak Loren J. Larsen tarafından 1950’de tanımlandı ve daha sonra onun adını aldı. Her yıl 100,000 bebekten yaklaşık 1’i etkileyen sendrom, aynı ailedeki bozukluğu olan çocuklarda bile farklı belirtilere neden olabilir. Larsen sendromlu insanlar normal zeka sahibidir. 

Larsen Sendromu Nedenleri

Larsen sendromu, doğumdan önce normal iskelet gelişiminde önemli olan, FLNB (filamin B) olarak da bilinen bir genin mutasyonuyla oluşan otozomal dominant bir genetik bozukluktur. Otozomal dominant bir genetik bozukluk, bir çocuğun anormal geni olan ya ebeveynin hastalığı olup olmadığına bakılmaksızın durumu değiştirebileceği anlamına gelir. Otozomal resesif genetik bozukluklarda, her iki ebeveyn de durumunu çocuğuna geçirmek için anormal genlere sahip olmalıdır.

Larsen Sendromu Belirtileri

Kemikler ve eklemler Larsen sendromunun belirtilerini gösterir. Ek olarak yüz özellikleri de etkilenebilir. Larsen sendromlu çocuklar aşağıdakil özelliklere sahip olabilir: 

  1. Skolyoz veya kifoz
  2. Ayak rahatsızlıkları
  3. Kısa boy 
  4. Aşırı gevşek eklemler 
  5. Bilek ve ayak bileklerinde anormallikler 
  6. Düz, kare şeklinde parmak uçları 
  7. Belirgin bir alın
  8. Kulaklardaki bazı kemiklerin düzgün olmaması nedeniyle işitme kaybı 
  9. Solunum problemleri

Larsen Sendromu Tanısı

Larsen sendromu için teşhis kapsamlı bir tıbbi öykü ve çocuğunuzun fizik muayenesiyle başlar. Hekiminiz Larsen sendromunu ve olası komplikasyonları teşhis etmek için çeşitli tanı testleri kullanmaktadır. Bunlar:
  • Röntgen filmleri
  • Manyetik rezonans görüntüleme
  • Bilgisayarlı tomografi 
  • Kan testleri

Larsen Sendromu Tedavisi

Larsen sendromu çeşitli sistemleri etkilediğinden,tedavi kişiden kişiye değişir. Hekiminiz işbirliğine dayalı, aile odaklı bakım uygulayacaktır. Önde gelen ortopedi hekimleri, çocuk hemşireleri, fiziksel ve mesleki terapistler, psikologlar ve diğer uzmanlar da dahil olmak üzere uzman klinisyenlerden oluşan bir ekip çocuğunuzun bakımında sizinle ortak hareket edecektir. 
Skolyoz, servikal omurga bozuklukları ve eklem hastalıkları gibi spinal deformiteler genellikle görülebilir. Tedavi, destek  ve fizik tedavi gibi cerrahi dışı seçenekler veya spinal füzyon gibi cerrahi seçenekler şeklindedir. Seçim hastadan hastaya göre değişiklik gösterecektir.
Merak ettiğiniz hususları yorum bölümüne yazabilirsiniz. Dönüş yapacağım.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Oslo Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Patolojik doğası dışında psikoloji ve ideolojik bağlamda da bir sendrom olarak kabul gören Oslo Sendromu, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir