Fizik Tedavi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Kas ve hareket sistemi dalında çeşitli patolojik tedavileri bünyesinde barındıran Fizik Tedavi, cerrahi operasyonel müdahaleler öncesi ve sonrası rahatsızlıklar ile ilgilenen bir ana dal bölümüdür. Vücudumuzun hareket sistemini belirleyen önemli bölgelerdeki doku ve eklemlerde yaşanan sorunları inceleyen Fizik Tedavi bölümü, bazı travmatolojik rahatsızlıklarda Nöroloji ve Ortopedi dalıyla bağlantılı tedavileri bünyesinde barındırmaktadır. Eklem ve kas sisteminde oluşan rahatsızlıkları inceleyen bölümün şikâyetleri arasında başlıca şu rahatsızlıklar yer almaktadır:

  1. Boyun ağrısı
  2. Bel ağrısı
  3. El ve ayak eklemlerinde oluşan ağrılar
  4. El ve ayak eklem bölgelerinde oluşan sendromlar ve sinir sıkışmaları
  5. Fıtık olarak adlandırılan disk hernileri
  6. Çeşitli kas rahatsızlıkları: Kas, doku ve eklemlerde oluşan patolojik rahatsızlıklar
  7. Romatizmal rahatsızlıklar
  8. Eklem bölgelerinde oluşan kireçlenme
  9. Felç gibi hayatî rahatsızlıklara yol açabilecek durumlar
  10. Fibromiyalji
  11. Düz taban rahatsızlığı
  12. Romatoit artrit
  13. Osteoporoz

Fizik Tedavi Gerektiren Rahatsızlıklar Nelerdir?

Eklem bölgelerinde oluşabilecek kırık, çıkık gibi patolojik rahatsızlıklarda Ortopedi ile bağlantılı bir tedavi süreci izleyen Fizik Tedavi bölümü, hastaya uygulanan operasyon sonrası tedaviyi devralabilir. Fakat söz konusu ortopedik rahatsızlıklarda doğrudan tedavi yoluna gitmez. Peki operasyonel ya da travmatolojik durumlar dışında Fizik Tedavi bölümü hangi hastalıklara bakar?
  1. Eklem bölgelerinde oluşan ve ortopedi ve nörolojik cerrahi operasyon gerektirmeyen, fizik tedavi seansları ile tedavisi mümlün rahatsızlıklar 
  2. Ameliyat gerektirmeyen basit fıtık ve kas tembelliği 
  3. Muayene ve teşhis sonrası nöroloji ya da nöroşirurji bölümüne sevk gerektirmeyen rahatsızlıklar 
  4. Cerrahi operasyon gerektirmeyen romatoit artrit 
  5. Cerrahi operasyon gerektirmeyen fıtık ve fıtığa neden olabilecek romatizmal rahatsızlıklar
Eklem ağrılarının branşla alakalı şikâyetlerde önemli bir yer tuttuğu Fizik Tedavi bölümü, çeşitli rehabilitasyon desteğe ihtiyaç duyan hastalıklarda da (kardiyak, ürolojik, ortopedik ve nörolojik) bahsi geçen bölümlerden tedavi desteği almaktadır. 
Teşhis sonrası cerrahi operasyon gerektirmeyen rahatsızlıklarda genel olarak belli bir program izlenerek Fizik Tedavi uygulanmaktadır. Fakat eklemlerde oluşan çeşitli kas ağrıları, diğer birçok hastalıkta olduğu gibi ilgili bölümde de birçok hastalıkla benzerlik gösterebilmektedir. Bu nedenle operasyonel işlemleri bünyesinde barındıran diğer bölümlerden önce uygulanacak fizyoterapi, birçok rahatsızlığın kısa sürede tedavi edilmesine de olanak sağlamaktadır. 
Toplumumuzda çeşitli eklem ağrıları nedeniyle sıkça başvurulan ve Fizik Tedavi gerektiren rahatsızlıkların başında fıtık ve türevleri, çeşitli romatizmal rahatsızlıklar ve eklemlere bağlı birçok hastalık gelmektedir. Romatoit Artrit gibi ileri derece rahatsızlıklarda da başvurulan tedavi yöntemi, her ne kadar kendi branşında gözlem altına alınsa da, Fizik Tedavi bu gibi ileri derece hastalıklarda da başvurulan bir daldır. Hangi hastalığa hangi branş bakar başlıklı yazılarımıza linkten ulaşabilirsiniz.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Dermatoloji Nedir? Dermatoloji Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Dermatoloji Nedir? İnsanların vücudunu kaplayan ve en büyük organ kabul edilen deride oluşabilecek her türlü …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir