Göğüs Cerrahisi Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Göğüs cerrahisi, ismi itibariyle korku ve endişe yaratan cerrahi alanlarındandır. Göğüs boşluğunda bulunan kalp dışındaki,
  • Akciğerler
  • Göğüs orta boşluğu
  • Yemek borusu
  • Göğüs duvarı
  • Kaburgalar
  • Diyafram
gibi organların ve bölgelerin, gerek doğuştan gerekse doğumdan sonra meydana gelen hastalıkları ve rahatsızlıklarını kapsar. Göğüs cerrahisi ile meme cerrahisi birbirine karıştırılmamalıdır. Meme cerrahisi, meme kanseri riskinin değerlendirilip yapılan muayeneler ve tetkikler sonrasında tedavinin sağlandığı bir cerrahi alanıdır. Meme ve göğüs cerrahisi birbirinden ayrı iki branştır ve dolayısıyla göğüs cerrahisi, meme hastalıklarına bakmaz. 
Göğüs cerrahisi alanını ilgilendiren hastalıkları şöyle sıralayabiliriz: 
Akciğer Kanseri 
En önemli ve ölümcül kanser türleri arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre akciğer kanserinin en önemli sebebi sigaradır. Sigara, diğer akciğer kanseri sebeplerine kıyasla %95 oranında daha etkilidir. Bütün hastalıklarda olduğu gibi akciğer kanserinde de diğer kanser türlerine kıyasla daha hızlı ilerleyen bir hastalık olması sebebiyle erken teşhis hayati derecede önem teşkil eder. Erken teşhisle beraber tedavisi uygulanan akciğer kanseri vakalarında tümörün boyutuyla alakalı olarak %100 ‘e kadar iyileşme gözlenebilir. Boyutu büyük olan tümörlerde bu oran doğru orantılı olarak düşer. Akciğer kanserlerinin ilk belirtileri arasında; uzun süre devam eden şiddetli öksürük, aşırı kilo kaybı, iştahsızlık ve göğüs ağrıları yer alır. 
Tüberküloz (Verem) 
Tüberküloz, vücudun her yerinde oluşma olasılığı olan iltihaplı bir hastalıktır. Sıklıkla akciğerlerde rastlanan bu hastalık, kötü ve dengesiz beslenme sonucunda vücut direncinin düşmesiyle oluşur. Tedavinin düzenli olarak uygulanmaması halinde akciğer üzerindeki tahribat artarak cerrahi işlem gerektirir. Bu cerrahi işlem göğüs cerrahisi kapsamına girer. Bunun yanı sıra başta bronşit, zatürre olmak üzere akciğerin diğer iltihaplı hastalıkları da göğüs cerrahisi kapsamına girmektedir. 
Pnömoni (Zatürre) 
Akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla meydana gelen iltihaplı akciğer hastalıkları arasında yer alır. Çeşitli bakterilerin akciğer dokusuna zarar vermesi sonucunda meydana gelir ve bazı vakalarda doğrudan bulaşma ihtimali söz konusudur. Vücut direnci düşen bünyelerde meydana gelen pnömoni, erken tedavi edilmezse ölüme kadar varan ciddi sonuçlar doğuran bir hastalıktır.
Göğüs cerrahisi alanını ilgilendiren diğer hastalıklar ise şu şekildedir:
Nefes darlığı
Şiddetli öksürük sonrası kan gözlenmesi
Düşme ve ağır darbe sonucu oluşan kaburga kırıkları ve göğüs ağrıları
Diyafram ve soluk borusu rahatsızlıkları

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Dermatoloji Nedir? Dermatoloji Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Dermatoloji Nedir? İnsanların vücudunu kaplayan ve en büyük organ kabul edilen deride oluşabilecek her türlü …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir